Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Απολυμάνσεις και απολυμαντικά

Απολυμαντικά τελευταίας γενιάς
Στις μέρες μας το πιο αποδοτικό απολυμαντικό για το σπίτι είναι η χλωρίνη (διάλυμα 5% του υποχλωριώδους νατρίου), το οποίο είναι αποτελεσματικό ενάντια σε γνωστούς παθογόνους παράγοντες και οργανισμούς όπως της φυματίωσης (λατινικά: Mycobacterium tuberculosis), ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, μύκητες, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη του σταφυλόκοκκου και Enterococcus. Επιπλέον παρουσιάζει απολυμαντική δράση κατά των παρασιτικών οργανισμών.

Θετικά απολυμαντικού
Στα θετικά της χλωρίνης είναι ότι σκοτώνει το μεγαλύτερο μέρος των παθογόνων παραγόντων, είναι πολύ φθηνό απολυμαντικό, είναι εξαιρετικά ισχυρό ενάντια σε ιούς και βακτήρια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, είναι διαθέσιμο σε όλες τις αγορές και κατά τη διάσπασή του που διαρκεί σύντομο χρόνο προκύπτουν αβλαβή στοιχεία (κυρίως αλάτι και οξυγόνο).

Αρνητικά απολυμαντικού
Στα αρνητικά είναι ότι είναι καυστικό στο ανθρώπινο δέρμα, τους πνεύμονες και τα μάτια. Γίνεται περισσότερο επικίνδυνο όταν παρουσιάζεται σε υψηλές συγκεντρώσεις. Όπως συμβαίνει με τα  περισσότερα απολυμαντικά υποβιβάζει την παρουσία οργανικών ουσιών, πράγμα που το ταξινομεί στις μη οικολογικές ουσίες. Άλλο αρνητικό είναι η ισχυρή οσμή του, ενώ απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή  όταν συνδυαστεί με αμμωνία ή οξέα (π.χ. ξύδι), καθώς ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό σε επιβλαβή αέρια.

Ασφαλείς απολυμάνσεις
Έτσι η μεγαλύτερη ασφάλεια στη χρήση της χλωρίνης κατά την απολύμανση (κυρίως σε κλειστούς χώρους) είναι να μην έρχεται σε επαφή με τίποτα άλλο εκτός από νερό. Η οικικά χλωρίνη καθαρισμού πριν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να αραιωθεί με νερό μέχρι που θα γίνει ανεκτή στο δέρμα για ένα χρονικό διάστημα από τα περισσότερα άτομα. Στις πισίνες απαιτείται συγκεκριμένη δοσολογία "χλωρίου"  όπως αποκαλεί ο κόσμος (στην πραγματικότητα νάτριο ή υποχλωριώδες ασβέστιο) που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και σε μεγάλη έκθεση στο ευαίσθητο δέρμα των παιδιών.


Ορθή χρήση χλωρίνης
Για να χρησιμοποιήσουμε   αποτελεσματικά τη χλωρίνη θα πρέπει η επιφάνεια ή η περιοχή που θα απολυμάνουμε να είναι καθαρή. Σε περιπτώσεις καθαρισμού τουαλέτας ή χώρου κατοικίδιου ζώου θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να σκουπιστούν πρώτα τα ούρα και μετά να κάνουμε χρήση χλωρίνης γιατί έτσι αποφεύγεται η αντίδραση που προκύπτει το  χλωρίου με την αμμωνία στα ούρα, προκαλώντας επικίνδυνα τοξικά αέρια. Μια αναλογία 1 προς 20 σε υδατικό διάλυμα είναι  αποτελεσματικό για οικιακή χρήση. Ο χρήστης θα πρέπει να φορά αδιάβροχα λαστιχένια γάντια, γυαλιά κλειστού τύπου και να αποφεύγει τους ιδιαίτερα κλειστούς χώρους με περιορισμένο οξυγόνο. Στην περίπτωση που χρειάζεται απολύμανση για εξόντωση παρασιτικών οργανισμών, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε αναλογία 1 προς 1 συγκέντρωση, ή ακόμα και χωρίς καθόλου αραίωση με νερό. Η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να ληφθεί για να αποφευχθεί η επαφή του απολυμαντικού με τα μάτια και τους βλεννογόνους. Προστατευτικά γυαλιά και καλός αερισμός είναι μάλλον υποχρεωτικά κατά τη χρήση συμπυκνωμένης χλωρίνης. Τέλος θα πρέπει να κλείνει σωστά η συσκευασία γιατί με τα συνεχή ανοίγματα χάνεται η δύναμη της κοινής χλωρίνης.

Χρήση οινοπνεύματος
Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μη διακινδυνεύσει τη διαβρωτική δράση που παρουσιάζει η χλωρίνη σε πολλά ευαίσθητα υλικά, μπορεί να χρησιμοποιεί για απολυμάνσεις υλικά με βάση το οινόπνευμα που είναι σχετικά φθηνά και αρκετά ασφαλή. Το μεγάλο μειονέκτημά τους όμως είναι η απώλεια της αλκοόλης λόγω της ταχείας εξάτμισής τους. Τέλος, υπάρχουν φορές όπου  η απολύμανση γίνεται αποτελεσματική μόνο με την πλήρη βύθιση ενός αντικειμένου στο αλκοόλ.

Άλλα απολυμαντικά
Εκτός της χλωρίνης και του οινοπνεύματος υπάρχουν ορισμένες αντιμικροβιακές ουσίες, όπως το triclosan, όπου η δράση  του είναι αμφιλεγόμενη επειδή μπορεί να οδηγήσει τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά  (ιδίως σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον). Αντιθέτως το αλκοόλ και η χλωρίνη δεν προκαλούν αντοχή, καθώς είναι άμεσα θανατηφόρα.

Εταιρεία απολυμάνσεων
Τέλος θα πρέπει να κάνουμε αναφορά στους επαγγελματίες της απολύμανσης. Όταν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες ή χώρους (βιομηχανικά υπόγεια, αποθηκευτικοί χώροι εταιρειών, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, πολυκατοικίες κ.α.) η επιλογή της κατάλληλης εταιρείας για απολυμάνσεις είναι κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να συνδυάζει την υψηλή ασφάλεια, την αποδοτικότητα βάθος χρόνου και το κόστος παροχής της υπηρεσίας.

1 σχόλιο:

  1. Καλά άρθρα, Έχετε ακούσει τον κ. Benjamin, Email: 247officedept@gmail.com --WhatsApp Contact: + 1-9893943740 - που εργάζονται με χρηματοδοτική υπηρεσία μου δίνουν δάνειο 95.000,00 $ για να ξεκινήσω την επιχείρησή μου και τα πληρώνω ετησίως. για δύο χρόνια τώρα και έχω ακόμα 2 χρόνια, αν και μου αρέσει να δουλεύω μαζί τους γιατί είναι γνήσιος δανειστής δανείου που μπορεί να σας δώσει οποιοδήποτε είδος δανείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή